Source: Vingaarden

Peter Schaltz (f. 1951), der i dag står foran masten i det store vinfirma Vingaarden, faldt for vinen i Paris. Efter sin Niels Brock-eksamen i 1972 havde han planlagt en længere udlandsrejse med Australien som slutmål, men nåede kun til Paris. Her levede han livet, indtil pengekassen var tom – blandt andet på grund af venskabet med de store franske vine, et venskab, der har bestået lige siden.

I december 1981 debuterede han i vinbranchen som salgschef i spiritusafdelingen i Peter F. Heering i Dalby. Fire år efter blev han udnævnt til salgsdirektør for de samlede aktiviteter og påbegyndte en tiltrængt restrukturering af salgsorganisationerne.

I 1990 blev virksomheden solgt til Danisco, og da de nye ejere og Peter Schaltz ikke var enige om, hvordan en god dansk virksomhed skulle organiseres, valgte Peter Schaltz at forlade virksomheden – og var så heldig, at blive tilbudt et job som direktør i Vingaarden i Odense.

Her var man væsentligt mere lydhør over for hans tanker og ideer, og op gennem 90’erne blev Vingaarden udviklet til en meget spændende virksomhed.

At Peter F. Heering netop nu er sammenlagt med Vingaarden, og ringen dermed på en måde er sluttet, er skæbnens ironi.

Vingaarden blev etableret i 1895, men firmaet har rødder helt tilbage til 1730, da et af selskaberne, Georg Bestle, blev stiftet. Et andet af gruppens selskaber, som stadig bruges aktivt, er Kjær & Sommerfeldt, der blandt andet har specialiseret sig i at betjene hotel- og restaurationsbranchen samt erhvervssektoren. Dette selskab er fra 1875.

I 1999 fik Vingaarden finske ejere, og i den forbindelse blev Peter Schaltz udnævnt til administrerende direktør. I foråret 2001 kom det svenske Vin & Sprit ind som ejer, og det er aftalt, at denne gruppe i 2002 vil overtage 100 % af aktiekapitalen.

– Men uanset hvem der står som ejer af Vingaarden, vil vi vedblive at være en virksomhed med danske rødder, siger Peter Schaltz. – Det er vores målsætning at være en professionel leverandør af vin og spiritus til de danske forbrugere, uanset om det drejer sig om dagligvinen til 25 eller 50 kr., vinen til festen, til gaven eller til den avancerede feinschmecker.

– Det er meget vigtigt for mig på én gang at være fremsynet, modernisere virksomheden og arbejde med de nyeste teknikker inden for salg og markedsføring, men også at tage store hensyn til virksomhedens historiske og kulturelle baggrund. Det er en problemstilling, som slet ikke kendes i mange af de nye foretagender, der dukker op hvert år.

Privat bor Peter Schaltz et par stenkast fra Vingaarden sammen med hustruen Dorthe, der er sygeplejerske hos en praktiserende læge, og parrets to børn, Anne Mette, 19, og Martin, 17.

Vingaarden fylder selvfølgelig en stor del af hans tilværelse. Men når tiden tillader det, spiller han bridge og meget gerne på eliteniveau – i alt har han 29 DM-titler. Han har vundet NM og EM, deltaget ved OL og VM samt spillet cirka 400 landskampe, i de sidste godt ti år primært med Dorthe som makker.

Han holder også meget af at lave god mad og sammensætte måltidet med den rigtige vin. Og skal han have sved på panden, spille han tennis og "småjogger".

 

Convention card + notes for Dorthe Schaltz/Peter Schaltz